Det var en gång en robot som bodde i Trelleborg  nära det blå och fina havet som det en gång i tiden var. Nu var havet smutsigt och istället för blå färg var det grått och fullt med skräp som luktade illa. Han hette Sam och var 20 år gammal. Sam var inte som en vanlig människa, han var gjord av stål och var lång. Sam var en havskämpe och skulle rädda havet från miljöbovarna.

En dag gick Sam till stranden med 10 andra robotar för att städa stranden. De kom till stranden i sina stora lastbilar och började jobba. Efter 20 min kom några folk på stranden och slängde plast. Sam och de 10 andra robotarna sa att de inte skulle slänga plast i havet. Människorna blev sura och upprörda, skrek och slängde ännu mer skräp. Stopp skrek robotarna. Robotarna blev jättearga, drog fram sina svärd och började kriga mot människorna. Kriget varade i  5 timmar sen gick människorna hem som vanligt, ingen hade vunnit kampen. Robotarna kämpade i kriget med en magisk dryck av kunskap. Robotarna fortsatte att rensa plast från havet och människorna kom tillbaka med kunskap om varför det är viktigt att rädda havet från plast. De fick reda på att plast är farligt för miljön.

Plötsligt nästa dag stod människorna och slängde plast igen, det verkar som att den magiska drycken har slutat fungera. Oj, vad händer nu tänkte Sam och han kom på att den magiska drycken slutat fungera. Han gick till labbet för att hämta mer av den magiska drycken och fler robotar för att hjälpa honom med hans jobb i havet, för att vakta havet från människor.

Robotarna fortsatte med deras jobb och människorna hade gått hem. Människorna verkade inte förstå att skräp förstör havet. Robotarna tröttnade på att hela tiden städa efter människornas sopor. Sam kom på att om man höjer panten på flaskor så kanske människorna slutar kasta pantflaskor i havet.

Sam bestämde att panten blir 5 kronor istället för 2 kronor. Så människan lärde sig att man inte ska slänga plast och sopor i havet. Sam fortsatte efter detta att arbeta runtom i världen för att få människor till att förstå att man måste ta hand om naturen. Han pratade med andra människor i de andra länderna för att ta hand om havet och naturen. Sam gav människorna kunskap om hur man ska göra för att göra världen till en bättre plats.