Det var en gång en vetenskapsman som levde ett helt normalt liv. Hans namn var Raste. Raste var en lång, rolig och smart kille. Det var en helt normal söndagsmorgon för Raste. Han drack sin kopp kaffe och tittade på Youtube. Såklart det enda som kom upp på Youtube var videor om hur miljön förstörs för varje dag. Plötsligt fick han ett meddelande från presidenten i USA. Presidenten gav honom ett stort uppdrag. Uppdraget var att rädda miljön.

Raste frågade presidenten varför exakt han fick uppdraget att rädda miljön, men det enda presidenten sa var att han var den utvalde och att han skulle träffa honom i vita huset nästa dag klockan tre. “Varför är jag den utvalde?” tänkte Raste. Nästa dag så tog Raste flygplanet tidigt på morgonen från Los Angeles till Washington D.C. Medan Raste var på flyget så kollade han på nyheterna, det enda de pratade om var hur miljön på hela jorden förstörs av att all mark har börjat torka ut. Efter en stund så berättade de att om människor inte gör något så att marken slutar vara så torr så kommer jorden gå under inom sju år.

När Raste fick höra detta så blev han arg och ville direkt göra en ändring. När flyget landade så gick han direkt till vita huset. När han kom fram så fick han träffa presidenten som i år 2020 var Barack Obama. Obama sa att de inte kan slösa så mycket tid och att de genast skulle gå in i hans kontor och diskutera om vad de skulle göra.

“Vi måste komma på ett sätt hur vi kan göra så att marken inte är lika torr och eftersom du jobbar som en vetenskapsman så tror jag att du har kanske några kloka idéer om hur vi kan göra det” sa Obama. “Låt mig tänka lite så ska jag försöka komma på något” sa Raste. Efter tre minuter så får Raste en bra idé. “Detta kommer vara svårt och ta lång tid men om vi gräver bort all torr yta av marken så kan vi börja vattna marken under ytan och på så sätt så kommer det inte kunna bli några flera översvämningar eftersom marken kommer inte vara torr längre!”.

Obama var imponerad med idén men han var lite osäker om de skulle hinna gräva bort ytan av all torr mark på hela jorden inom sju år. “Jag är själv lite osäker om det kommer funka men vi behöver börja göra en ändring på miljön nu annars så kommer det vara försent” sa Raste.

Nästa dag så pratade Raste live på TV om hans idé och att alla måste börja gräva bort ytan av all torr mark och vattna marken under ytan. Människor från olika delar av världen började gräva och vattna marken under ytan och det fortsatt så i flera månader men en dag så hände något.

Jorden började plötsligt snabbt bli varmare och varmare för varje dag. Alla människor undrade varför jorden började bli varmare så snabbt och om det fortfarande fanns en chans att rädda jorden. Raste var helt stressad den dagen och gick till Obama för att fråga om hjälp. “Obama varför har det börjat bli varmare så snabbt från ingenstans?” sa Raste helt rädd. “Jag vet inte men jag tror att det är dags att vi får ta fram robotarna” sa Obama. “Vilka robotar?” undrade Raste. “Vi har flera tusen robotar som vi aldrig har haft en användning för men jag tror att det är dags att använda dem” sa Obama. “Det enda problemet är att jag inte vet hur vi ska göra så att de hjälper oss mot all värme”. När Obama sa det så fick Raste en superbra idé. “Om vi modifierar om alla robotar och lägger till en stor speciell dammsugare som kan suga upp koldioxid på varje robot så kommer det bli mindre varmt på jorden och då kommer marken också naturligt sluta vara torr!”.

“Det är en superbra idé, vi börjar modifiera om robotarna nu!” sa Obama. Det gick flera veckor där de hade problem med modifieringen men till slut så var alla robotar redo för att suga upp all koldioxid. “Kom in i mitt kontor jag tror det är dags att låta robotarna göra sitt jobb” sa Obama stolt. “Jag tror det också” sa Raste. När de kom in i Obamas kontor så stod en röd knapp mitt på hans bord. Tillsammans så tryckte de på knappen och så började alla robotar flyga till olika delar av jorden och började suga upp all koldioxid som möjligt. Raste och Obama började se en skillnad inom några månader, temperaturen i Afrika sänktes och människor som flydde från Afrika kunde äntligen flytta tillbaka.

Inom tre år så fick människorna i Nordamerika och Sydamerika se den blåa himlen för första gången på flera år och marken slutade vara torr. Robotarna fortsatte att suga upp koldioxid tills luften i alla länder var ren.

Efter flera år av att rädda miljön så bestämde alla länder att de skulle ha ett stort möte i vita huset i Washington D.C om hur de skulle behålla miljön såsom den är nu. “Jag vill bara börja med att tacka Raste för allt han har gjort för vår miljön och utan honom hade vi aldrig fått tillbaka den vackra miljön vi har idag” sa Obama. Alla människor på mötet applåderade och tackade Raste otroligt mycket. Nu var det Rastes tur att prata framför alla. “Själv hade jag aldrig kunnat göra en ändring utan att ni alla trodde på mig, så jag vill bara tacka er alla men jag vill också att ni alla ska ge Obama en stor applåd för utan honom så hade jag inte klarat detta uppdraget själv”. Alla applåderade men själv tyckte inte Obama att han förtjänade någon slags beröm för uppdraget.

“Nu när vi har den här vackra miljön så måste vi behålla den såsom den är och ett bra sätt att börja är att man får bara köra elbilar. Alla länder ska förminska oljeanvändning med minst 30% och till slut så måste vi sluta skräpa ner!” sa Raste. “Men elbilar kostar mycket, hur ska varje person ha råd med det?” frågade Frankrikes president. “Vi kommer börja göra billiga elbilar också så varje person kommer kunna ha råd med det” sa Raste. “Om vi gör dessa tre saker så kommer vi hålla miljön exakt som den är nu, lita på mig”. Efter att alla kom överens om de nya reglerna så var det bara Raste och Obama kvar i vita huset. De kollade på film och pratade hela kvällen. Nästa dag behövde Raste gå tillbaka till Los Angeles. Raste och Obama körde till närmsta flygplats och när de kom fram så väntade flygplanet redan där. Innan Raste skulle gå in så ville Obama säga något.

“Jag vill bara tacka dig igen för allt du har gjort, vi har haft ett långt äventyr tillsammans och jag vill bara att du ska veta att om du nånsin behöver mig så är det bara att ringa” sa Obama. “Tack själv, utan dig hade jag inte klarat detta” sa Raste.

Efteråt sa Raste adjö till Obama och gick in i flygplanet. Raste gick tillbaka till att jobba som vetenskapsman och Obama gick tillbaka till att fokusera på andra saker än bara miljön och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

Jag har jobbat med Agenda 2030 och jag har valt målet bekämpa klimatförändringar. Jag har lärt mig hur en saga är uppbyggd. Jag har lärt mig hur man skriver en saga om hållbar utveckling. Jag har lärt mig vad som krävs för att man ska kunna behålla en hållbar miljö.