Det var en gång en liten prinsessa med långt blont hår som bodde i ett slott långt borta. Prinsessan hade mycket att göra på dagarna. Hon gick i skolan som alla barn, lekte med sina vänner och tittade på tv. Men det bästa prinsessan visste var att leka ute i den stora slottsparken.

Det var en väldigt stor och fin park, träden var höga och väldigt bra att klättra i, man kunde göra fina kojor i grottorna och i det täta buskaget. Parken var helt klart det bästa stället att leka på för Prinsessan och hennes vänner.

En dag när prinsessan kom in efter en hel dags lek i parken sprang hon rätt in i sin mamma drottningen som hade letat efter prinsessan hela eftermiddagen. ”Nej men hej min lilla Prinsessa! Var har du varit hela dagen?” Prinsessan berättade om den fina kojan hon och hennes vän Linus hade byggt under en stor gran och om rådjuren som de red på när de skulle hem. Drottningen skrattade och kramade om sin prinsessa. ”Då förstår jag varför du har en massa pinnar, barr och tovor i håret. Vi får nog se till att reda ut håret på dig innan hela du är en stor tova. Borsta håret!” Det var det värsta prinsessan visste! Stå där medan någon försökte dra av henne håret. Man fick ont i benen, det var långtråkigt och dessutom gjorde det så ont i håret! Drottningen tog prinsessans hand och började gå mot badrummet, men prinsessan ville verkligen inte.

Hon började sparkas och skrika. ”JAG VILL INTE BORSTA HÅRET!” ”Men lilla gumman det är väl inte så farligt. Det går på ett kick och du kan inte gå på middag med alla pappas vänner och se ut som ett skatbo i håret.” ”Jag vill inte mamma! Det gör för ont. Det känns som att du stryper mig i håret!” ”Sluta tramsa nu, en prinsessa kan inte ha tovor i håret heller!” Drottningen öppnade dörren till badrummet, satte prinsessan på en stol och tog fram en rosa borste full av diamanter. Hon började borsta Prinsessans hår men det var omöjligt att få henne att sitta still. Hon ålade sig i stolen, skrek och grät. Till slut tog drottningens tålamod slut. ”Slipp borsta håret då! Du behöver aldrig mer borsta det. Jag orkar inte med de här bråken”, sa drottningen och stormade ut ur badrummet. Prinsessan var nöjd. Aldrig mer skulle hon behöva plågas av den onda borsten och nu fick hon mer tid över till att leka med Linus.

Dagarna blev veckor, veckor blev till månader och månader blev till år. Prinsessan behövde inte borsta håret en enda gång till och allt var frid och fröjd. Ja, förutom Prinsessans hår då. Eftersom man inte kunde borsta det kunde man inte heller klippa eller tvätta det och till slut såg håret verkligen ut som ett skatbo. Prinsessan brydde sig inte speciellt mycket, det var lite besvärligt med alla fåglar som trodde att de hittat ett övergivet bo de kunde bo i och det hade börjat lukta lite konstigt. Rådjuren, ekorrarna och hasselmusen ville inte leka med Prinsessan längre för hennes hår luktade så illa. Det blev lite ensamt i skogen faktiskt.