Det var en gång en kille som hette Hassun och var 15 år gammal som befann sig i en mardrömsliknande värld. Han hade fastnat i drömmen och letade nu efter en väg tillbaka till verkligheten.

I ett land långt borta vaknade Hassun på en okänd plats. Han ser sig runt omkring och känner inte igen sig. Han blir förvirrad och tror att han är i en vanlig dröm. Efter en lång stund blir han rädd och försöker väcka sig själv genom att nipa sig själv och att blunda och öppna ögonen igen, men inget fungerar. Han vet inte vad han ska göra. Folket pratar ett annat språk och det låter som kurdiska.

Hassun kommer i från Kurdistan och har många kusiner och släktingar. Han ser många affärer. Det är grönt och fint. Han går på en trottoar och ser en en man som svävar och går emot honom. Han liknar en ande, tänker Hassun för sig själv. Hassun blir jätterädd och stannar. Anden går närmare och närmare och skriker ’’stopp Hassun!’’. Hassun vänder sig mot anden:

-Hej, känner jag dig, säger Hassun medan han skakar.

-Hej! jag heter Shimans och har ett uppdrag till dig!

Hassun börjar undra om det verkligen är en dröm eller om det är verklighet. Hassun säger okej och nickar.

-Du lever i en dröm, en mardröm. Du har fastnat i en dröm som du inte kan vakna ur. För att vakna måste du gå till din säng och sova. Du har en bara en vecka på dig att vakna annars går världen under. Ditt liv står på spel, så att det är bäst att du börjar skynda dig!

Shimans försvinner och det enda som blir kvar är en tjock dimma som flyger upp mot himlen. Hassun hade tusentals frågor till anden, men det fick bli till nästa gång. Om det ens finns en nästa gång, tänker Hassun. Hassun springer runt, och hoppas på att någon ska hjälpa honom. Han hör några individer sjunga en kurdisk låt och då visste han direkt att han befann sig i Kurdistan. Han fortsätter att springa och han får syn på sin morbror. Han springer till honom, men Hassuns morbror känner inte igen honom, för det var 7 år sedan han såg honom senast. Hans morbror heter Muhammed. Han vänder sig till sin morbror:

-Muhammed, hjälp mig snälla, säger Hassun

-Vem är du, säger Muhammed förvånat

-Det är jag Hassun, säger Hassun högt.

-Vad gör du här, frågar Muhammed. Hassun berättar allt för honom och sedan så skjutsar Muhammed honom hem. Hassun lägger sig direkt när han kommer hem till Muhammed.

Nästa dag

Hassun vaknar och går till köket för att äta frukost. Han väcker även Muhammed för att få hjälp av honom. Muhammed berättar för honom att han behöver ett pass för att åka tillbaka till Sverige med flygplan. Hassun tittar hjälplöst på sin morbror och säger:

-Fan! Det tar ju flera veckor att få sitt pass, säger Hassun

-Inte här i Kurdistan! Det tar bara 3 dagar så det är bäst att vi går till polisen nu.

-Tur! För att i sverige tar det veckor för att få sitt pass.

Hassun och Muhammed går till polisen, men trafiken var katastrof så det tog en stund innan de hann dit. När de var framme så höll poliserna på att stänga, men de sprang till dem och bad om att skriva ut ett pass. De godkände det och lät dem göra det. Efter att ha skaffat ett pass så åker de tillbaka hem och väntar. De hade även köpt biljett till Sverige

Dag 5

Muhammed kallar på Hassun. Han får syn på sitt pass. Hassun springer till dörren och plockar upp det. Hassun springer sedan till Muhammed. De samtalar:

-Det är bäst om vi går nu säger Muhammed lyckligt.

Båda springer till bilen och kör till flygplatsen. De är ganska försenade till flyget, men de hann i sista minuten. Hassun och Muhammed kramar om varandra och sedan splittras dem. Flygplanet börjar röra sig från marken. Efter en stund så är de i luften. Flygplanet skakar jättemycket och Hassun har en jättedålig magkänsla och visste att något skulle gå fel på vägen hem. På kvällen så kunde han inte sova för han var beredd på något.

Tillbaka på planet. Är det dröm eller verklighet? Hassun är förvirrad. Han hör piloten i högtalaren:

-Vi behöver åka in i stormen som är framför oss så spänn fast era bälten, men det som kommer att hända vet vi inte, säger piloten.

Nu är det över tänker Hassun. Jag kommer inte kunna klara det. Jag kommer att dö, tänker Hassun. De kommer närmare och närmare stormen och det skakar så mycket så man börjar må illa. Helt plötsligt så stängs motorerna av och de börjar falla ner. Alla börjar skrika och trodde att de skulle dö. Det var kolsvart. Hassun ser skräckslagen ut. De faller så snabbt så det börjar brinna. Från ingenstans så dyker Shimans upp och går emot honom.

-Glöm inte att detta är en dröm. Du kan styra drömmen hur du vill.

Sekunden efter så försvinner Shimans igen. Vid denna stund så känner Hassun sig så dum. Han hade glömt att han kunde styra en dröm. Han teleporteras till sitt rum och springer till sin säng och blundar. Sedan så vaknar han upp i verkligheten.

 

Min framtidssaga har inte en så stark koppling till hållbar utveckling. Jag kunde säkert påverkat det mer. Men jag tänkte framtid som dystopi och som ett drömliknande scenario. Jag tänkte också på migration och krig, flygplansresor, skillnader mellan länder. Så det globala mål jag kan koppla min saga till handlar om minskad ojämlikhet och fredliga och inkluderande samhällen.

 

Hälsningar Raste, årskurs 7, Pilevallskolan.