Det var en gång en båthamn i Gislöv läge år 50 000. Vid Gislövs läge såg det dystert och kallt ut. Där fanns alla miljögifter som hade hamnat där på grund avgaser som båtarna hade släppt ut och alla deras bottenfärger. Dessa problem var stora eftersom det nu var fullt av miljögifter i både vattnet och i “hamnahålet”. Helt plötsligt kom ett stort segelbåt-rymdskepp ner mot hamnen. De såg ut som ett blinkande skepp och kom från sopstationen från yttre rymden. Segelbåt-rymdskeppet hade fått order av miljöguden att hämta Mr E, Sara, 4G och Jenny eftersom dom skulle ta bort alla miljögifter i både havet, i Gislövs hamn och Trelleborg.

I ett stort hus långt in i skogen bodde det fyra små gulliga lärare som hette Mr E, Sara, 4G och Jenny. Huset dom bodde i såg faktiskt stort ut eftersom dom hade två badrum, ett kök och två sovrum. En dag var Sara ute och promenad i macbook skogen, där det fanns silvriga träd med kvittrande fåglar. Sara gick och gick till hon stannade av förtvivlan  Hon tyckte att inget var som det skulle eftersom marken började skaka som en jordbävning och himlen blev full av farliga gaser. Sara visste att man kunde andas den farliga luften en stund, sedan behövde man ha masker för annars kunde man få problem med lungorna. Det doftade skit och starkt av alla gifter och all båtfärg. Sara hörde något men hon visste inte vart det kommer ifrån och plötsligt såg hon något starkt sken som kom från himlen och landade vid Gislöv hamn.

Sara blev rädd och fick panik och sprang till närmaste busstation och hoppade på stadsbussen som gick till skogen. Hon visade sin biljett för en sur gammal kärring som var busschaufför, hon hade på sig sina jobbkläder. Bussen hon åkte var grön och lite mörkblå. Sara tyckte att bussen såg lite konstig och dyster ut. Hon blev lite rädd faktiskt och började skaka. Hon vågade inte prata med någon på bussen. Människorna såg skruttiga ut på grund av alla gifter, skulle dom dö? När hon hoppade av utanför huset sprang hon igenom dörren in och såg att dom tre  kompisarna satt och åt en god fläskfile med potatis, god sås och en sallad. Sara berättade för Jenny, Mr E och 4G att hon hade sett något enormt sken på himlen och frågade Jenny, 4G och Mr E om dom ville följa med henne ut och titta på det. Sara försökte tvinga dom med men Mr E och 4G var inte intresserade. Dom ville iställe åka in till Trelleborg, för att gå och titta lite hur Trelleborg såg ut med alla miljögifterna.

Mr E och 4G trodde inte på Sara och började gå till Trelleborg. Plötsligt hade dom gått förbi dalabadet, dalköpingeån och östra stranden. de kom fram till ett dystert Trelleborg och Mr E och 4G tyckte att det var lite skumt med alla miljögifterna i hela Trelleborg, det såg ut att ha blivit mer förstörelse på bara en vecka. Dom fick obehagliga känslor när dom såg på de fula husen och trasiga lägenheterna.

Jenny ville i alla fall följa med Sara till hamnen. så de gick och när de hade anlänt  till Gislövs båthamn blev dom båda två jätte förvånade och hade gapande miner. Det låg både ett Segelbåt-rymdskpepp och en vit och blå Segelbåts-robot som var en sponsor båt från Skånetrafiken. Robotbåten var stor med en antenn i masttoppen.

-Är det din segelbåt-robot? frågade Jenny

-Ja, jag har en J105 segelbåt-robot.

Jenny blev förvånad eftersom Sara hade en J105. Sara hade varit med och seglat länge och hon hade fått en grundläggande utbildning av en kompis som hon kände. Den utbildningen var om hur hon kunde styra och manövrera segelbåt-roboten.

-Nu måste vi hämta Mr E och 4G, sa Sara till Jenny. Hoppa på, vi måste visa grabbarna segelbåts-rymdskeppet!

När Jenny och Sara hade räknat färdigt förstod dom att Mr E och 4G hade hamnat i Trelleborg för ungefär 45 min sen. Sara gjorde i ordning båten och hon förberedde den för avgång. Hon hade med sig en dator som styrde hela båten. Sara gjorde en säkerhetskontroll och kollade om allt var som det skulle. Hon knappade in hela rutten och koordinaterna som dom behövde till Segelbåt roboten för att båten skulle köra själv ditt till Trelleborg. Sara startade ingång segelbåt och försökte hjälpa Jenny ombord på båten.

-Nu ska du hjälpa till lite med att vara fördäckare, sa Sara till Jenny. Det innebär att du ska ta hand om allt som är längst fram i båten.

-Jag tycker att det skulle bli kul,sa Jenny, men jag är lite feg för att gillar inte vatten

-Sluta vara en fegis nu gå fram med dig på däck,sa Sara till Jenny. Jenny gjorde som Sara sa.

-Nu startar jag igång motorn och kastar loss ankaret, sa Sara

Hon fick själv styra båten till den kom utanför “hamnahålet”. Hon startade igång autopiloten och då började den köra själv mot Trelleborg. Sara och Jenny gick ner och snackade lite under däck o hade roligt medan dom väntade på att komma fram till Trelleborg. Dom satt och spelade kort och skrattade. När dom hade kommit ungefär en 1 timme efter avresan i från Gislövs läge, så började segelbåt-roboten att fatta sina egna beslut. Den svängde till höger och vänster hela tiden. Sara fick panik och sprang uppför den smala trappan på däck fort som tusan och försöka fixa problemet. Sara såg problemet i sin hjärna eftersom hennes dator var kopplad dit. Motorn fungerade inte som den skulle eftersom det var spricker på bulben. Samtidigt som Sara skulle fixa problemet såg hon på Jenny att hon mådde dåligt.

-Du har blivit sjösjuk,sa Sara.

Jenny sprang upp på däck och spydde. Sara fick knappt kontakt med Jenny eftersom hon satt och spydde.

-Hur mår du Jenny? sa Sara

-Jag mår bra, sa Jenny till Sara

När Jenny mådde bättre använde de plastic-padding som är typ spackel för båtar.  Sara tog plastic-padding som hon smörjde på det stället som sprickor var på och lät det härda. Det tog ungefär 1 timme innan spacklet härdat klart. Jenny och Sara fick vänta medans det härdat färdigt. Dom gick ner under däck och fortsatte att spela kortspel och vilade lite under tiden medans det väntade.

Hon märkte inget när hon skulle starta igång segelbåt-roboten men hon tittar en gång till för säkerhets skull. När dom kom till Trelleborg hamn ungefär 3 timmar efter alla problem som uppstod tyckte dom det såg dystrare ut än vanligt. husen hade blivit ännu grönare av alla miljögifter och vid denna tid på dagen kunde man inte vara ute utan syrgasmask.

-Spring fram till fördäck och ta emot oss när vi ankommer till kajplatsen Jenny, skrek Sara.

-Okej, sa Jenny och gjorde som hon sa.

Sara hämtar masker som gjorde att de kunde andas lättare. Hon tryckte på en knapp som gjorde att Segelbåt-roboten parkerade helt själv. När dom närmade sig kajplatsen så hoppade Jenny i land och tog emot tamparna som Sara kastade till Jenny. Dom hoppade snabbt i land och hade ett litet samtal tillsammans vid kajplatsen kant.

-Hur ska vi hitta 4G och Mr E? dom måste vara inne någonstan eftersom dom inte kan var ute denna tiden, sa dom bägge två till varandra!

Sara och Jenny började leta efter 4G och Mr E. Mr E och 4G hade gått runt och tittat i Trelleborg år 50 000 men nu hade dom sökt skydd på ett skyddshus för dom hade inga masker med. utanför såg dom alla fordon flyga runt av skånetrafiken. utanför staden såg de flygplan komma in på Trelleborgs alldeles egna flygplats Trelleborg Airport. Miljögifterna syntes i hela Trelleborg eftersom himlen var täckt av en tjock farlig grumlig dimma. bara den senaste veckan hade giftet spridit sig ännu mer så till och med bussarna började gå sönder. när Mr E och 4G tittade åt andra hållet såg de Jenny och Sara stå på kajplatsen.

Jenny och Sara såg också killarna och hämtade två extra masker. När alla hade träffas igen så gick dom till Segelbåt-roboten och Mr E och 4G blev förvånade att Sara hade en Segelbåt-robot med namn J105.

-Nu måste vi åka tillbaka till Gislöv hamn,sa Sara.

-Vi måste verkligen visa er en häftig sak! Sa Jenny.

-Jag knappar in koordinaterna och så åker vi. Vi har haft problem innan men nu är det löst, Sa Sara.

Det tog 45 min tillbaka till Gislöv läge. Nur började deras resa mot Gislövs hamn.

När dom hade kommit utanför hamnen startade Sara igång autopiloten så roboten kunde följa roten till Gislöv hamn. Medan dom väntade på att dom skulle komma fram till Gislöv hamn så berättade Sara att hon hade fått det speciella uppdraget att tillsammans med Jenny, Mr E och 4G får bort alla miljögifter i Gislöv hamn. När Sara var ute och gick i morse hade hon fått ett pip i örat. Miljöguden ville prata med henne och hon hade blivit slumpmässigt utvald att försöka rädda Gislövshamnen.

Det var alltså segelbåts-rymdskeppet som var där för att hämta upp dom alla för att åka till rymdstationen. När dom kom fram till “hamnahålet” hörde Sara en röst i sitt huvud

-Välkomna att kliva ombord på skeppet som ska hjälpa er att rädda Gislövs läge. Nu kör vi, nu är det dags att åka upp till miljöstationen i rymden.

-Ni ska få verktyg som behövs för att rädda hamnen, sa en röst i rymdskeppet. När ni kommer upp till miljöguden ska han prata med er och hjälpa er hur ni ska göra.

-När de kom upp fick dom allt material från miljöguden till att börja ta bort alla miljögifter i Gislöv läge och i Gislövs hamn. Dom hoppade in i segelbåt-rymdskeppet och åkte tillbaka ner till Gislövs hamn. Resan tog 10 minuter och resan ner skakade så mycket att allihopa blev oroliga. Men det gick bra ändå och när Segelbåt-rymdskeppet landade med en smäll så blev dom glada att dom äntligen hade kommit ner vid Gislöv hamn. Dom gjorde sig i ordning och satte på sig syrgasmasker eftersom himlen fortfarande var full av alla farliga miljögifter. Dom startade igång robot-tomben genom en startnyckel. Robot-tromben kunde själv röra på sig och såg faktiskt ut som en jätte slang och fick order av Sara att städa rent den farliga luften med alla farliga gifter. Medan Tromben jobbade så förberedde Jenny, 4G och Mr E vem som skulle göra vad.

-Jag är den ansvariga för att säga ifrån till Miljöguden hur det går med miljögifterna, sa Sara.

-Jag sköter giftblåsan som blåser bort all skit på marken, sa Jenny

-Jag tar svarta dammsugaren till att dammsuga upp all skit i havet, sa 4G

-Jag tar en skumsläckare till att ta bort fläckarna, sa Mr E

Alla satte igång med sitt arbete och det tog ungefär två dagar att städa bort alla miljögifter, bottenfärg och gaser. Dag 1 så tog dom bort allt det värsta som fanns i Gislövs hamn och i läge. Dom startade igång alla sina maskiner som dom fick med sig ifrån miljöstationen. Dom fick nycklar av miljöguden till att starta igång sakerna. Dom fick också varsin skyddsdräkt att ha på sig under städningen. Dom började från kl 05.00 till 17.00 att hinna städa så mycket som möjligt. Dom hade städat klart hälften till kl 17 så var det dags åka hem till huset i macbook skogen. Dom hade blivit förvånad att dom hade hunnit städat färdigt allt på två dagar. Efter städningen såg man stor skillnad. Folket som bodde i området kunde gå ut normalt och andas vanlig frisk luft utan några farliga gaser. Allmänheten blev så glada så att dom ville belöna hjältarna med varsin medalj eftersom dom hade räddat Gislövs Båthamn ifrån miljögifterna och den farliga atmosfären. Medaljen delades ut av kungskrabba som va borgmästare. När Sara, Jenny, Mr E och 4G hade fått sina medaljer av borgmästaren så höll dom ett fint tal till allmänheten där dom berättade att dom hade räddat hamnen från alla miljögifter. Dom sa att människor måste vara försiktiga med vad dom slänger och att alla ska ta hand om sin planet på ett bra sätt.

 

Min Saga är sponsrad av:

Trelleborg Båtsällskap

Skånetrafiken