Det var en gång en kille som gick i stan, han hette Markus och han var polis. Han tyckte det var många som skräpade ner i naturen,för att det låg massa plastpapper från godis och snabbmat på marken. Staden hade många höghus och hade en gång varit fin, men inte längre för man hade skräpat ner så att det låg skräp var man än gick och luktade illa eftersom det fanns för lite soptunnor.

En dag var Markus så ledsen över allt skräp så han gick till borgmästaren och gav en idé om sopsortering som var kopplade till rör som ledde till respektive reningsverk och man skulle slippa köra massa sopbilar som gör så det inte blir lika mycket koldioxidutsläpp i luften. Borgmästaren berättade att de inte hade pengar nog för att alla pengar gick till att sätta fast ett gäng som skadade staden genom att skräpa ner.

      “ Hur ska jag kunna stoppa gänget så att staden blir som innan”, tänkte Markus bekymmersamt. “Jag skulle ha behövt någonting magiskt.”

Det hade gått rykten som sa att man kunde önska sig något i fontänen vid borgmästarbyggnaden, så Markus gick dit och önskade att staden skulle köpa in det han hade som förslag till borgmästaren, för han visste att det skulle komma fler problem. Han önskade att alla skulle sluta skräpa ner och att han kunde stoppa de som skräpade ner på ett bra sätt, så att ingen kom till skada. Men så trillade Markus ner i fontänen.

Nästa dag när Markus skulle till jobbet var det ingen som hälsade på honom. Chefen ringde till Markus och frågade var han var och då såg chefen en svävande mobil på Markus skrivbord, men samtidigt sa Markus “Jag sitter ju på jobbet nu”. Då sa chefen högt, “Är han osynlig?“ Chefen förstod och sa till Markus: -Jag tror nog att du är osynlig Markus.  Då tittade Markus sig i en spegel inne på toaletterna och då förstod Markus varför ingen såg honom.

Sen gick Markus till borgmästaren och sa att man borde få böter av en bötesarbetare. Om dom såg någon slänga skräp på marken så fick dom ge böter. Men borgmästaren såg ju inte Markus, men Markus bevisade att han var osynlig eftersom han tog på sig byxor och tröja. Då såg borgmästaren  att det inte var något hologram för Markus höll upp grejor som mobiltelefonen. Då trodde borgmästaren på att Markus blivit osynlig så han gav Markus ett uppdrag, att säga till de som slängde skräp att inte skräpa ner och ge böter.

Så han gick och gjorde sitt jobb men Markus kunde inte för alla blev rädda och sprang iväg. Så han kom på en bättre plan och det var att skrämma lite grann så folk inte skräpade ner, men det gick inte. Så Markus och borgmästaren kom på att göra en speciell kostym till Markus  så om någon skräpade ner så tog Marcus på kostymen och gav böter.

Men han kom också på hur andra skulle kunna se honom igen. Genom att koncentrera sig på att bli en man igen.

Nästa dag funderade Marcus på att det var för mycket avgaser i luften från bilar och industrier som skadade miljön. Så han gick till borgmästaren och gav en idé om att köra mycket mer bussar som drevs av biogas istället för bensin och tåg flera gånger om dagen. Busskorten skulle vara billigare och det skulle finnas fler busshållplatser, så att man inte släppte ut så mycket avgaser från personbila och lastbilar. Tåg med mat och affärsvaror skulle gå på el som klarade mycket vikt så att det inte blev mycket avgaser i luften. Och borgmästaren skulle beställa fler bussar som körde överallt och ingen fick köra personbilar om man inte hade fått lov.

En dag kom en tjej som hade brunt hår, hon var lång och höll på att kasta skräp på marken precis bredvid soptunnorna så det gjorde folk upprörda. Hon fick en massa böter av Markus och de andra poliserna, men hon fortsatte skräpa ner. Och stan blev så trött på det så dom bestämde sig för att de ville ha en ny lag som var såhär “Om man hade skräpat ner marken mer än tre gånger så får man sju dagar i en cell”. Nu hade tjejen, som hette Angela, slängt mer än tre gånger på marken och Markus satte in henne i en cell i en vecka.  På natten kom en stor storm och en blixt träffade parabolen i fängelset så all el slogs av och då fick Angela en kraft att slå igenom väggar eftersom hon rörde teven som var på. På fjärde dagen slog hon sönder väggar så att staden fick göra en cell med tjockare betong och järn.

Efter sju dagar hade bussarna kommit så nu fick man inte köra mer än om man har fått lov av polisen. Angela kom ut och hon var arg för hon hade inte skräpat ner på länge. Men så en dag några månader senare så ville inte soporna ner utan det var stopp i rören. Och då så hade Angela stängt av strömmen till motorn som suger ner skräpet. Och sen så hade hon kopplat om rören till ett ställe som samlade upp allt i hennes lya . Polisen spårade henne och när de hittade henne så hade hon fixat en annan fläkt som höll på att förstöra stan genom att blåsa ut alla sopor. Så de sätter henne i en annan cell och hon fick tre års fängelse för hon hade förstört hela staden.

Rören och trafiken var avstängda och gamla sopbilar, personbilar och gamla städbolag måste börja köra igen. Så miljön var mycket sämre just då. Tre veckor senare har man fixat rören och sopbilar, städbilarna hade slutat köra så nu var miljön bättre, men skulle komma att bli mycket bättre. Trafiken hade börjat köra som vanligt och allt var bra. Och alla levde lyckliga. Men inte Angela hon satt och surade i fängelse. Miljön blev bättre och bättre för varje år. Isen i haven smälte inte så det blev inte mycket översvämningar.

Några år senare så släpptes Angela ut men då gjorde inget utan hon levde som alla andra och jobbade som polis. För i fängelset såg hon  på videos om vad hon gjorde i staden så hon kände ångest och då blev hon polis för att detta inte skulle hända igen av någon annan. Angela och  Marcus var kollegor och alla var glada tack vare Marcus ideér och vad han hade gjort för staden.

Jag tycker att jag har med Hållbara städer och miljöer från de globala målen. För att det är viktigt att samhällena är rena och bra för världen och alla levande varelserna.