Det var en gång för länge sedan, långt tillbaka i tiden en liten flicka som hette Euphemia, eller man kan säga att hon är en prinsessa. Varför får ni veta senare. Hon bodde med sin styvfamilj som älskade henne väldigt mycket. Hon visste inte att det var hennes styvfamilj eftersom dem adopterade henne när hon var ett år gammal. Hon var jättesnäll mot allihopa, och hennes dröm var att rädda en hel stad med snälla människor.

Det var en vacker dag, soligt och skönt. Alla personerna i staden var glada och jobbade utan att de blev trötta. Sent på dagen när alla skulle gå hem efter jobbet och skolan, så ser prinsessan några vuxna män sätta eld på ett berg som var lite längre bort från den staden som Euphemia bodde på. Alla undrade vad som hade hänt och hur det har hänt, men ingen fick reda på det.

Helt plötsligt hörde alla en bebis som började gråta, som var ensam ute på gatan! Alla går ut ur sina hus och ser att hela staden brinner från ingenstans. Alla hjälper till att släcka elden och rädda så många barn så möjligt. Euphemia tog nästan alla barn och räddade dem, men det var tre små barn i ett hus som brann jätte mycket. Så hon går in i den huset och räddar de tre barnen. En av barnen var nära på att dö eftersom det fanns inget luft kvar och när barnet kom ut ur huset så dog den barnet, men vi hade en hjälte och hjälten var faktiskt Euphemia. Hon lade lite vatten på barnets ögon och sen vaknade barnet. Alla blev jätteglada och chockade, eftersom barnet annars hade dött. Hon blev stadens hjälte, och hon räddade flera barn och vuxna som var i sjukhuset. Hon visste inte hur hon gjorde det ens!

En månad efter blev Euphemia jättekänd i staden. Alla kallade på henne för att de skulle få hjälp med att rädda någons liv, för att då kom smittkoppor och smittade väldigt många i staden. Alla älskade henne. Hon ville inte ha betalt, för att hon visste att inte alla har pengar så att hon räddade mångas liv gratis utan något.

Det gick några dagar så kom det upp ett annat eld utanför staden. Några modiga män gick till elden och försökte släcka det, men det gick inte elden var för stark, det kom bara mer och mera eld. Ingen visste var det kom ifrån, hur den kom och av vem det kom! Som tur var hade ingen skadat sig och ingen hade dött. Euphemia undrade vart ifrån elden kom och av vem det kom? men hon fick inte svar på det.

En vacker dag bestämde hon sig för att gå utanför denna staden och lista ut vart elden kom ifrån och hur genom att leta fakta i museum, fråga andra och läsa många böcker. Henne styvföräldrar blev jätte oroliga för henne, för att om hon skulle fått reda på det så skulle hon flyttat hemifrån. För att hennes äkta föräldrar skulle hitta henne och ta henne ifrån hennes styvföräldrar.

Det gick några dagar och Euphemia hade letat efter fakta om eld och hur det kan komma. Hon fick en fakta och det var att en gång för länge, länge sedan fanns det drakar som gick ut och brände städer för att hitta något eller någon som dem letade efter. Hon tänkte efter “ Kanske dem letar efter någon i denna staden?”

Vem kan det vara, undrade hon. Men hon fick inget svar, så hon ville inte ge upp men hon skulle hitta exakt varför berg och städer bränns från ingenstans.

Euphemia tänkte och tänkte hur hon kan se när det börjar brinna. Hon kom på att hon kunde skapa en maskin som kunde se vem som gör det, och som kunde känner lukten att bränn på 1 sekund, men hon kunde inte fixa det själv. Så hon ropade på alla och frågade:

-Vem vill hjälpa mig och lyckas att rädda denna staden?, frågade hon.

Det kom fram några starka kvinnor och smarta människor som verkligen ville hjälpa henne, eftersom hon hade räddat deras barns liv, så dem ville ge tillbaks det. Men först var dem tvungen att få reda på hur dem skulle bygga den maskinen. Så dem åkte till nära städer och lättade efter fakta. Till slut fick dem träffa en känd vetenskapsman som kunde hjälpa dem. De fick det klart till slut och åkte tillbaka till staden.

Dagen efter kom det ut rykten om att en drake letar efter en prinsessa. Alla undrade vem prinsessan var. Euphemias styvföräldrar visste att Euphemia är en prinsessa, men dem visste att det var henne dem lättade efter. Euphemia undrar också vem som var prinsessan. Den kvällen var maskinen mitt på stan. Euphemia och dem männen som hjälpte henne var gömda i ett affär, och väntade tills maskinen pippade så att dem kunde gå ut och leta efter var ifrån branden kommer. De väntade och väntade, några somnade till och med, men ingen hörde något.

Efter några minuter så började maskinen pipa, och då gick alla upp och kollade norr, söder, väster och öster. Men ingen såg nåt. Sedan kom det eld ur något stort, så Euphemia springer och äntligen får se var ifrån elden kommer.  Och ja sanningen kom fram, det var från en stor drake. Euphemia blev jättechockad och lite rädd. Det var så att draken kände igen Euphemia, och han frågade:

-Är det du som är Euphemia?, helt förvånad.

-Aa, det är jag som är Euphemia, svarade hon.

Draken blev förvånad av att se hur vacker hon hade blivit. Draken började berätta vad som hade hänt med henne och varför draken brände städer och berg.

Euphemia blev lite ledsen, men till slut så frågade hon draken:

-Vem är jag egentligen, jag vet att jag inte är en vanlig människa, berättade hon.

-Nej det är du inte, du är en prinsessa som kan stoppa bränder och rädda andra liv med dina egenskaper, svarade draken.

Alla i staden blev förvånade och glada, men inte Euphemias styvföräldrar. De blev ledsna, men samtidigt glada för hennes skull. Nu vet Euphemia vem hon är och hon ska äntligen få träffa hennes riktiga föräldrar efter femton år. Hon återförenades med sin familj. Slutet gott allting gott!

Jag skrev min saga med målet god hälsa och välbefinnande från Agenda 2030. Jag har lärt mig hur man skall utgå från ett mål till att skriva en saga.