Framtidssagor

för hållbar utveckling

“Soperman” och elever på SSG i ett lärande möte om hållbar utveckling

Vi är alla viktiga för en hållbar utveckling

I dag har vi haft besök på Söderslättsgymnasiet av Rustan som är miljöpedagog på Sysav i Trelleborg. Det var en lärorik workshop där vi fick möjlighet att förstå hur Sysav arbetar och bidrar till hållbar utveckling. Rustan förmedlade verkliga exempel som fick oss att tänka efter och fundera på vad som kännetecknar en hållbar livsstil. Vi har bara en planet, men lever som om vi har fyra! Rustan slängde ut många tankeväckande frågor och gav oss ett klurigt uppdrag att hantera i smågrupper.

Soporna får inte lämna huset

Vi fick veta att varje person i Sverige i genomsnitt slänger 500 kilo sopor varje år, vilket är ohållbart. Rustan hittade på att statsministern beslutat att sopor inte får lämna hushållen. Vi får inte fuska, inte spola ut något i havet, inte elda upp något osv. Dessutom är vi övervakade med kamera så att vi inte gör några misstag. Diskussionerna kom igång och flera förslag presenterades av eleverna. Finns det enkla svar på komplexa problem? Köper vi mindre får vi mindre sopor. Enkelt, eller hur?

Hållbar utveckling handlar bland annat om att tänka efter före och hushålla med det vi har. Om att hitta smarta lösningar på komplexa problem utan att skada jorden. Ett tydligt budskap är att vi inte kan fortsätta överutnyttja jordens resurser, som vi gör idag. Vi behöver tänka och göra annorlunda. Visst var det Einstein som en gång sa; ”galenskap är att göra samma sak om och om igen och vänta sig olika resultat. Om du vill se andra resultat, gör inte samma sak.”

Små förändringar gör stor skillnad

En annan sak som vi samtalade om är att vi alla kan göra något för att bidra till en mer hållbar värld. I bland är det kanske svårt att veta hur man kan göra. Vi kan exempelvis följa de råd som Rustan förmedlade i dag: inte handla i onödan, inte kasta saker som fungerar, äta upp vår mat, laga och reparera, inte slösa, se till så att gamla saker kommer till nytta för andra istället för att belasta vår jord i onödan. Vi behöver således tänka ut smarta lösningar och hushålla med det vi har.

Innan Rustan skulle åka tillbaka till Sysav skrev vi ner tankar som väcktes under workshopen. Vi fick också ett uppdrag av Maria som går ut på att föra det viktiga budskapet vidare till fler, typ som en kedjelänk.

På Sysavs sida Hållbar utveckling för elever finns det mycket bra att läsa och lära sig om hållbar utveckling.

I sagans värld kan allt hända…

När Rustan lämnade SSG för att fortsätta sitt viktiga arbete som “Soperman” fortsatte vi arbeta med våra viktiga hjälteuppdrag i framtidssagorna. Vi ska, precis, som Rustan, vara med och rädda världen!

[slideshow_deploy id=’295′]

 

Hälsningar

Maria och eleverna från SSG

Om du är nyfiken på vad vi skrivit i Exit Tickets (de gula lapparna) så klicka på inlägget och ta del av kommentarerna.

 

Föregående

Studiebesök på Sysav Trelleborg

Nästa

Spegel spegel på väggen där…

 1. Våra Exit Tickets

  ” Jag fick lära mig hur återvinning ser ut och fungerar i nutid”

  ” Jag har nu lärt och sett hur det är i verkligheten som man inte har tänkt på. Man tänker inte på hur det är i världen.”

  ” Hur beroende man är att slänga sopor.”

  ” Jag lärde mig att tänka på ett annat sätt med sopor och att det lilla jag gör spelar ändå stor roll.”

  ” Att vi får i oss plast genom maten vi äter tex lax och sill.”

  ” Jag har lärt mig att människor slänger 500 kg avfall.”

  “Köpa byxor som inte är gjorda med giftiga ämnen.”

  ” En sak som jag lärde mig var att i framtiden, om det fortsätter så här, kommer det att vara mer plast i havet än fisk.”

  ” Att vi alla måste hjälpas åt.”

  ” Jag har lärt mig att microplastpartiklar bland annat från smink finns i haven. Det var intressant att få reda på hur mycket avfall det blir av att tillverka en mobil.”

  ” Att man måste köpa ekologiskt.”

  ” Att en person slänger 500 kg och det är inte okej. Man måste tänka efter vad man köper.”

  ” Allting som han sa var viktigt och intressant. Men en sak var att man absolut ska tänka på vad det är man köper och vad det är man kastar.”

  ” 500 kg slänger jag på ett år. Hela familjen slänger 2 ton på ett år.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén