Sagor, sagor…och blogg!

Denna vecka har vi arbetat med och fått kunskaper om hur vi bättre kan värna om vår miljö och vår natur för en hållbar framtid. Framtidssagorna ska engagera och bidra, de är viktiga!

Vi läste de andra skolornas bloggar idag, spännande och inspirerande!  Speciellt spännande för våra sjuor var det att läsa vad eleverna från Söderslättsgymnasiet skrivit i sin blogg. Gymnasiet! Framtiden! I bloggen om ”Moderna sagor” fick eleverna läsa att gymnasieeleverna bl. a  samtalat om filmen Pocahontas…  Läraren i åk 7 fick en fin nostalgitripp  och våra elever ett utmärkt exempel på en berättelse som handlar om vikten av omsorg för djur och natur.  Eleverna fick också ett bra exempel på hur man kan använda en blogg för att utveckla sitt lärande.

Nu börjar kunskaper och tankar bli text för eleverna i åk 7.

I klassrummet börjar vi med reflektionsfrågor, vi samtalar och utbyter idéer. Eleverna får skrivuppgift:

Skriv ner dina tankar om det som ska bli din saga för framtiden! Vem skulle kunna vara din huvudperson, din hjälte eller hjältinna? Vilka andra karaktärer eller figurer skulle kunna finnas med i berättelsen?
Vad skulle hända i din saga och vad är det för uppdrag eller problem som ska lösas? Vilka önskningar vill man ska bli uppfyllda?
Tänk på att din saga berättar om något som visar tankar om miljö, natur och samhället; vad som kan vara viktigt för en hållbar framtid.

Här är några bidrag:

.Tankar: Är att man kan skriva om isarna kanske, och att  där är en hjälte som kan flyga och  göra isar hela och  namnet är Ismannen. Man kan också skriva att hjälten gör så planeten har sin vanliga temperatur men så att isarna inte smälter men då är det en annan tjej som heter Firegirl.

*

 Jag ska berätta om en prins som får ett uppdrag av kungen. Prinsen ska berätta för dom andra kungadömena om miljöproblemen. Det är redan försent att rädda hela världen men om prinsen hinner i tid kan han rädda resten av världen. Men det kommer förhinder på vägen. Allt från troll till talande träd. Kungen och kungarike kommer inte klara sig men det finns fortfarande hopp för resten av världen.

*

Jordens plattor fortsätter röra sig, alla länder rör sig. Alla kontinenter blir en ända stor kontinent. Isen på jorden smälter, vissa länder är helt under vatten.Det blir mindre och mindre plats för människorna att leva på. Det blir mer och mer problem med miljön och människorna måste agera fort innan miljön på Jorden dör ut helt…

*

Min saga ska handla om prinsessan Thalia Tapioka. Hon var ute och åkte i sin bil och åkte förbi ett stort sopberg. Plötsligt stannade motorn och just då gick en ung man förbi. Han bestämde sig för att hjälpa henne. trots många förhinder börjar prinsessan gilla mannen som heter Josh. Hon bestämmer sig för att hjälpa honom och människorna som bor i misären runtomkring sopberg.

*

Tankar:

  • Det var en gång en stad där ett troll hade levt.  Alla äcklas och hatade honom eftersom han inte följde naturens lagar.
  • Huvudkaraktärer/hjältar: 15 årig kille, 14 årig tjej
  • Handling:
  • Gömda krafter: killen, flyg och tankeläsning, tjejen, superstyrka och superhörsel
  • Fiende: onda stora fåglar utskickade av ett troll som vill ha hämnd eftersom alla hatade och äcklades av honom.    

*

  Min framtidssaga

Jag tänkte att min saga kan handla om en stad i framtiden där forskare skapar en miljöhjälte fast där det går fel så att roboten blir ond och vill förgöra hela planeten. En hjälte ändra på det och stoppa roboten innan det är försent.

*

Min huvudperson är jag och min hjälte är jag och det ska finnas ett monster och den är ond och försöker ta över världen och jag ska stoppa den från att ta över världen.och om han tar över så förstörs allt i miljön. Och det är viktigt med naturen och miljön för att det gör så att djuren och människorna kan leva. Jag hoppas att många människor ska läsa den.

*

framtidssaga

tankar

Jag tror min ska handla om någon som bor i skogen och tar prover på omgivningen och  allt som händer. Personen har krafter att om ett träd försvinner eller ett djur blir skadat ska personen typ sätta sin hand där det är skadat och skapa nytt liv igen.  Mer vet jag inte.