Vårt arbete med Werners Backhaus:

Inför vårt besök på Werners Backhaus pratade vi om yrket bagare och vad en bagare gör. Efter prat och diskussioner kom vi in på vilka ingredienser man behöver för att baka olika bakverk. Eleverna hade bra koll och vi kom bland annat fram till ingredienser som socker, ägg, mjölk och mjöl. Var får vi dessa produkter från då? Jo, socker får man från sockerbetor, mjölk från kor, ägg från hönor och mjöl från sädeslagen som växer på våra åkrar. Vi tittade närmre på de 4 sädeslagen vete, råg, korn och havre genom att se bilder och film.

Eleverna har åkt till Werners Backhaus i grupper om tio barn åt gången De har varit väldigt exalterade och sett fram mot besöken väldigt mycket. Väl på plats har vi blivit väl omhändertagna av bagaren Anders och alla barn fick en bagartröja och en bagarhatt . Alla fick göra egna surdegsbullar, bröd, flätor med mera. Medan våra bakverk var i ugnen bjöds vi på fika vilket var mycket generöst och uppskattat. Barnen fick ta med sina bakverk hem och bjuda på familjen.

Vårt efterarbete om studiebesöket på Werners Backhaus började med att vi skrev ASL två och två på dator. ASL , det vill säga: att skriva sig till läsning är en arbetsmetod vi arbetar med regelbundet. Metoden innebär att barnen får skriva på datorn och låta berättandet ta överhand istället för att all kraft går åt att styra pennan och få ner ord på pappret. Eleverna skriver i par, oftast är de olika långt komna i sin skrivutveckling vilket gynnar ett samarbete och att alla får känna att de kan. En del skriver ord, andra meningar och en del till och med stor bokstav i början och punkt i slutet.

Vi har också gjort berättelser i grupp om vårt besök. Vi hjälptes åt att minnas och formulera meningar som skrevs på datorn:

Werners bageri

Vi åkte buss till Trelleborg. Vi gick in på Valen. När vi kom in såg vi bord med olika fröer. Vi fick varsin tröja, mössa och plasthandskar. Anders visade oss fröer och bilder i en bok. Vi fick smaka på fröerna, några var torra och några svarta och det fanns müsli och ett gult mjöl. Anders kom med en jättestor deg som var kladdig, den var gigantisk. Han delade degen med en sorts plastkniv. Alla barn fick varsin bit deg. Vi fick göra bullar, bröd, flätor, kransar, hjärtan, gubbar, nallebjörnar och kringlor. Anders och Erik gick in i bageriet och hämtade stora plåtar. Vi la på papper så att degen inte skulle fastna eller bli smutsig. Alla barn fick följa med in till ugnarna som var jättestora. Och där satte vi in plåtarna. Medan vi väntade på att brödet skulle bli klart i ugnen så fick vi fika. Vi fick välja på lussekatt eller kanelbulle. Vi fick välja jordgubbssaft eller päronsaft. Efter fikan gick vi på toaletten. När vi hade varit på toa så fick vi vänta en liten stund på att bröden skulle bli klara. Men sedan kom våra bröd som var varma och luktade gott. Sedan gick vi till bussen som stod vid badhuset och sedan åkte vi hem. När vi kom till skolan så delade vi upp bröden så att alla fick med sina bröd hem i plastpåsar.

Isabelle Erik Maja Linnea Julia Sava Julius Oskar Leonard

Vi har även skapat bakverk i trolldeg som sedan målats.

171215 Smygeskolans förskoleklass