Det var en gång en flicka som heter Saga. Hon är en ganska vanlig tjej som bor med sin familj bestående av mamma, pappa och sin lillasyster. Saga har en bästa vän som heter Emil. Han bor granne med Saga och hennes familj i ett kvarter där husen är enorma med solpaneler uppe på taket, med fin utsikt över havet. Husen är fint målade med vit färg och balkonger så människor kan gå ut, sätta sig i sina solstolar och njuta av det fina vädret. De har allt som de kan önska sig och kanske tas det också för givet. Det finns mat på bordet och en varm skön säng att sova i på natten.

Klimatet är jättehärligt, varmt och skönt nästan året runt. Man kan säga att de lever ett lyckligt och problemfritt liv i söder. Någonting fångar Sagas uppmärksamhet när hon kollar in nyheterna en dag. Hon blir förtvivlad och lyssnar på all information som hon kommer över. En stor naturkatastrof i norr. Området är nu i katastrofläge. Det är vatten överallt.

Husen är förstörda av allt vatten. Gatorna är fyllda med vatten. Floderna rinner över och marken är som en överfylld svamp. Människorna i de drabbade områdena söker desperat efter olika lösningar. Allt för att rädda sig själva och sina familjer. De försöker att fly med hjälp av båtar och det flygs in helikoptrar som försöker att hjälpa till så gott de går. Nyheterna som kommer in från landet i norr är katastrof, tycker Saga. Hon känner i desperation att nu får det vara nog och att något behövs göras åt situationen. Alla behöver hjälpas åt för en hållbar utveckling, ett bättre klimat. Snart kanske även hon drabbas med tanke på de smältande isarna i norr på glaciärerna. Hon vet mycket väl att detta är konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Ekosystemet mår bäst av att den stannar vid 2 grader och inte 3. Hon har läst i skolan om problematiken med den globala uppvärmningen. Genom olika skolprojekt har de resonerat och fått använda sin fantasi kring hur hon och  kamraterna kan göra för att leva ett mer ekologiskt liv, ett liv som tar mer hänsyn till vår natur och naturresurserna som finns.

Det bubblade enorma känslor inom Saga, av ilska och besvikelse. Hon känner sig arg inombords och har svårt att ta till sig att vuxna och alla politiker inte gjort tillräckligt mycket. Det finns ju ändå så mycket forskning och information kring klimatförändringarna på jorden. Hon måste berätta för sin familj och sin vän Emil hur hon känner i kroppen. Hon känner förtvivlan över att se människorna som bor i norr. Där är det ett tufft samhälle och en hopplös miljö. När de pratar tillsammans får hon veta att samma känsla finns i hennes familj och att de verkligen vill vara med och hjälpa till. De måste göra någonting, så Saga bestämde sig för att starta en egen liten grupp tillsammans med sin bästa vän Emil. Gruppen skall jobba för att göra en stor skillnad för människor som har det tufft i norr men också arbetar för att även folket nere i söder skall ställa om till ett klimatsmart sätt att leva för en hållbar utveckling.

De fotvandrade i sina kvarter för att för att försöka värva jättemånga till sin grupp och att sprida sitt budskap. Saga kallade till ett möte med de nya medlemmarna. De samlades alla hemma hos Saga och där presenterades alla ungdomarna, två killar hette Felix och Adam. En tuff tjej som också var intresserad av gruppen heter Julia. Julia bodde en liten bit ifrån Saga och Emil, vilket var mycket bra om de nu skulle träffas regelbundet med gruppen. Efter alla hade presenterat och lärt känna varandra lite mer så började de diskutera om vad som behöver göras för att hjälpa folket i norr, de började med att söka information och bilder på internet som kan hjälpa till som stöd för att gruppen ska få mer support och större chans att hjälpa Saga att övertala politiken till att samarbeta. “Målet med denna gruppen är att vi tillsammans skall inspirera människor till att hjälpa de drabbade för deras överlevnad och i sin kamp för ett bättre liv” säger Saga till Emil, Felix, Adam och Julia. För att starta ett nytt liv där barn och ungdomar kan exempelvis få en chans och hopp om att gå i skola för lärande, få ett bra jobb och en ljusare framtid. Ett liv där alla barn har rätt till tak över huvudet och en trygg framtid. “Då kan vi förändra allting och bidra till en hållbar miljö och ljusare framtid” berättar Saga till sin vän Emil. Efter Sagas och Emils första möte börjar de söka upp andra ungdomar, som vill vara med att göra skillnad. Många är villiga och har stort mod till att vara med i gruppen. För de vet att det inte är någon enkel match. Sättet som Saga och Emil kunde möta upp med andra i gruppen var nära en fontän i en fin park som låg i mitten mellan fina träd, buskar och en vandring och cykelgång.

Gänget lyckades bra med att värva medlemmar  och de hade massa information och fakta om vad som skulle göras tillsammans. Hon skulle nu tillsammans med Emil, Felix, Adam och Julia göra ett filmklipp och lägga ut på internet. De hoppades på att klippet skulle delas till miljoner människor och till alla makthavare i världen. De hoppades alla på att nu äntligen lyckas med den svåra uppgiften att “få makthavarna att lyssna och agera.” “Nu är det framtiden som ligger i våra händer”, tänkte Saga. “Det är vi ungdomar som skall leva på denna planet”. Politikerna har inte tagit sitt ansvar “deras arv är inte ok” tänkte Saga. Hur har de egentligen tänkt? Eller har de verkligen tänkt? “Globaliseringen ha gått överstyr och det är pengar och makt allt handlat om”. “De beter sig egoistiskt och illa”. Hon funderade länge kring detta och blev argare och argare. “Nu skall vi sprida vårt budskap och alla skall med på tåget”. “Genom att skapa en ny folkrörelse kan vi som grupp sprida vårt budskap” gruppen tillsammans med andra människor som stödjer om samma vision.

Budskapet spred sig som “ringar på vattnet”. Gänget jobbade på all sin lediga tid. De lyckades med uppdraget och uppmärksamheten var enorm. Tidningarna ringde och de talade om den nya “rörelsen”. En ny tid. En tid där ungdomarna tog till makten och banade vägen för en ny tid. En ny epok där klimatet låg i fokus. Nu uppstod en tid där alla skulle bli klimatsmarta. Det blev omodernt att köra bil och att flyga. De flesta familjerna på gatorna odlade sina egna grönsaker och de hade solpaneler på sina tak. Många började att arbeta hemifrån för att slippa transportera sig långa sträckor på vägarna. 

Saga, Emil och deras vänner blev lyssnade på och deras framtid blev ännu ljusare. Deras grupp som senare fick namnet “Klimatvännerna” finns fortfarande kvar och kommer alltid leva kvar i historieböckerna. Och så levde dom lyckliga i alla sina dagar.