Det var en gång för länge sedan på en plats som verkade lite mystiskt. För att det fanns rostiga plankor, trasiga hus och sönderkastade fönster.

I ett stort hus i en liten by långt upp i bergen bodde en mystisk man som ingen kände. Den mystiske mannen var en elak trollkarl som en gång hade varit snäll,  men allt förändrades när han var liten och hans föräldrar försvann efter att de hade varit på en teater. De gick in i en hästvagn men han hann inte med och hans föräldrar försvann in i mörkret.

Alla i den lilla byn, som kallades ödesbyn, hade en gång varit ute och vattnat blommorna och varit ute och lekt.

Men en dag så förändrades allt och byn kallades nu Ödesbyn. Den mystiske mannen hade gjort något som de i byn sent skulle glömma, han hade lagt en förtrollning över stan och alla människor i staden blev arga på trollkarlen för vad han hade gjort. Trollkarlen lade en slags rök över staden som gör alla dåsiga och hängiga. Han gjorde det för att stadens ledare var den personen som åkte iväg med hans föräldrar så trollkarlen blev lämnad ensam.

Så folket i byn startade ett gruppmöte och pratade om vad de skulle göra för att få bort trollkarlen för de visste att får man bort trollkarlen så försvinner förbannelsen över byn. Så de gick till ett hus och planerade hur de skulle få bort den onda trollkarlen och de gick in i huset som ägdes av stadens ledare Calle.

Först kom ett förslag av Carl:

– Vi kan väl lura ut honom ur byn?

– Hur då? Han e ju en trollkarl, sa Calle.

– Jo, men vi kan ju ta han under mörkret och så tar vi  in honom i en häst och vagn.

Calle: – Jo, det kan väl gå, men hur ska vi få ut honom?

Carl: – Vi lockar ut han med hjälp av vaxdockor som liknar hans föräldrar och då kommer han komma ut och sen tar vi han.

Calle: – Det kan funka. Vi gör det.

Så natten flöt förbi och byborna började bygga dockorna med vax. Efter en lång tid blev de klara. De gick till trollkarlen och ställde dockorna framför hans hus. Trollkarlen kollade ut och såg “ föräldrarna”. Han sprang ut, byborna slängde en säck över hans huvud och åkte iväg med honom i häst o vagn.

Trollkarlen var borta och byborna blev överlyckliga då förbannelsen och röken försvann. De blev piggare och allt var som förut, alla var glada och skrattade. Nu var sagan slut och byborna levde lyckliga i alla sina dagar.